Što je licitar?

Sitni licitariLicitarsko srceSitni licitariLicitar je šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta. Njegova se tajna izrade od davnine čuva u krugu obiteljskog obrta medičara središnje i nizinske Hrvatske. Iako je u cijelosti spravljen od jestivih sastojaka, ponajprije donosi radost očima i duši. Tradicionalno je žarko crvene boje, a proizvodi se u različitim oblicima i veličinama. Sitni su licitari (srBalet licitarsko srceca, trešnje, bebe, ptičice, gljive, potkove, vjenčići, konjići), omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda.

Običaj darivanja licitarskog srca, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj tradicijskoj kulturi. Naročita prigoda za takav znak pažnje najveći je blagdan zaljubljenih, Valentinovo. Taj je običaj ovjekovječen i u glasovitom baletu Krešimira Baranovića Licitarsko srce izvođenom na pozornicama diljem svijeta.

vitica


Povijest

Povijest

Tradicija izrade licitara započinje još u srednjem vijeku, napose 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima spremali kolači uz pomoć bogato ukrašenih drvenih kalupa. U istočnoalpskom području, takav je način izrade kolača ubrzo prerastao u obrt, koji se postupno proširio i u druga područja središnje Europe, kada dolazi i u panonske krajeve Hrvatske. U 18. i 19. stoljeću, u gradovima Zagrebu, Karlovcu, Koprivnici, Samoboru, Varaždinu i drugdje, licitari su bili ugledni obrtnici, a njihovi proizvodi omiljeni među Licitarski šator na proštenjupripadnicima svih staleža. Tu se majstori medičarskog obrta bave izradom proizvoda od tijesta i voska - licitara, medenjaka, svijeća, voštanih zavjetnih darova te pripravom pića - gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine, a zahvaljujući licitarima, medičarski štandovi tim mjestima daju slikovitost i naročit ugođaj.


Kako se izrađuju licitari? I vi možete iskušati svoju kreativnost i sami napraviti licitare. Saznajte kako! Više...

zvjezdica


Hrvatski licitari. Šareno ukrašenih kolača od medenoga tijesta, kakvi su i licitari, može se naći diljem srednje Europe, pa i šire. U Austriji i Njemačkoj ti se kolači nazivaju Lebkuchen ili Lebzelter (otud i hrvatska riječ licitar), u Češkoj je to perník, Slovačkoj medovník, Sloveniji lect i dr. Iako svi oni imaju zajedničko podrijetlo, licitari sjeverozapadne Hrvatske vremenom su poprimili osebujna i jedinstvena obilježja, kao što je žarkocrvena boja glazure te svojstven način ukrašavanja. Stoga nije čudo što su licitari danas prerasli u jedinstven simbol ne samo sjeverozapadne Hrvatske, već i svehrvatski simbol.
Hrvatski licitariLebkuchenherzen
Hrvatski licitari (lijevo) i njemački Lebkuchen (desno) - razlika je očita!

Tako se licitari sve češće, osim na sajmovima i proštenjima, mogu naći i u suvenirnicama i prodavaonicama ekskluzivnih tradicijskih poklona, što je u vrijeme pokretanja tvrtke Licitar bio naš cilj, ali tada još daleko od realizacije. Potvrda ovim riječima jesu i nastojanja hrvatske Vlade za uvrštavanje licitara na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.