I sami možete izraditi licitare!

Činjenica da ljepota samih licitara može oplemeniti neki prostor, a da njihovo darivanje ili primanje može pružiti veliko zadovoljstvo, po sebi je razumljiva. No, veliko zadovoljstvo može pružiti i pokušaj izrade vlastitih licitara. Oni se možda po ljepoti ne mogu mjeriti sa licitarima koje izrađuju vješte ruke majstora, godinama uvježbavane za to, ali pružaju beskonačne mogućnosti za iskazivanje kreativnosti i osobnosti. Lijepi se rezultati mogu postići i nekim lako dostupnim, zamjenskim namirnicama. Zato, na posao...
 

Ako ste kućni majstor i izradili ste vlastite licitare, pohvalite nam se njima, pošaljite nam sliku ili vaša iskustva. Najbolje uratke ćemo nagraditi, a njihove fotografije objaviti u našoj galeriji fotografija!!

vitica


Postupak

Kao prvo se, uz dodatak licitarskog kvasca, zamijesi tijesto od brašna i vode u kojoj je otopljen šećer. Tijesto se potom razvalja, te se modla šteherima, tj. oblikuje limenim licitarskim kalupima za izrezivanje. Oblikovano tijesto slaže se u lim za pečenje, te se peče u pećnici dok ne dobije blago žućkastu boju.
Za sitne licitare, po dva se kolačića međusobno lijepe gustom smjesom brašna i vode, umetnuvši uzicu za vješanje među njih. Potom slijedi tunkanje, tj. umakanje licitara u tekući pripravak obične želatine obojene jestivom bojom u prahu (npr. onom za bojanje pisanica), nakon čega se licitari vješaju kako bi se osušili.
U konačnici slijedi ukrašavanje licitara (cifranje), za što se rabi, jestiva smjesa (ajs). razmjerno složene recepture. U svakom slučaju, gotovom se smjesom ajsa napuni papirnati tuljac ili šprica za ukrašavanje torti s odgovarajućim nastavkom (tilnom), te se licitar ukrasi bijelim viticama, šarenim cvjetićima, zelenom „travicom“ i sl.

I na kraju, ono što je najbolje kod licitara, ukoliko vam se konačni uradak ne svidi, slobodno ga možete pojesti.


Recept

Za tijesto:

1 kg šećera
6 dl vode
3 dag licitarskog kvasca
2 kg glatkog brašna

Za glazuru:

1/3 kg želatine
1 l vode
jestive boje

Za oslikavanje:

želatina
šećerni sirup
krumpirovo brašno
jestive boje


Tajne zanata

Licitarski kalupi (šteheri) najveća su svetinja obrtnika – medičara. Ručno izrađeni od bakrenoga ili pocinčanoga lima, svojim jedinstvenim oblikom daruju dušu slatkom tijestu, iz kojega nastaju licitari prepoznatljiva izgleda. Njihovi ih vlasnici, stoga ljubomorno čuvaju, predajući ih s pokoljenja na pokoljenje. Ipak, kućnim će majstorima, dobro poslužiti i kalupi kupljeni u kakvom većem trgovačkom centru.

Ajs je jestiva smjesa za ukrašavanje licitara. U pravilu je razmjerno složene recepture, koju medičari nevoljko odaju, a poneki se sastojci teško nabavljaju. No, na ovom koraku kućni majstori ne bi trebali odustati, već mogu pokušati s ajsom pripremljenim od šećera u prahu, snijega od bjelanjaka i vode. Ako za ukrašavanje poželimo boju različitu od bijele, ajs se može i obojiti jestivom bojom.

Licitarski kvasac, još se naziva i ledeni kvasac ili salakalij, po svojem je sastavu amonijakov bikarbonat. Tu kemikaliju oštrog mirisa (po amonijaku) medičari odavna rabe kako bi tijesto njihovih medenjaka i licitara uzišlo, a njihovi proizvodi dobili osebujan okus. Također se rabio i u kućanstvima za pripremu nekih kolača, prije nego što su ga zamijenili suvremenija soda bikarbona, ili još noviji prašak za pecivo.