Licitar, studio za dizajn i izradu predmeta za ukras i uspomenu

Licitar, studio za dizajn i izradu predmeta za ukras i uspomenu, obrt je kojega je 2001. osnovala Nina Jecić. Pritom joj je osnovna ideja bila pridonijeti očuvanju i dostojnoj prezentaciji rukotvorina hrvatske tradicijske kulture, napose licitara. U nastojanju da naše rukotvorine postanu istinski darak prilagođen suvremenom dobu, pod okriljem robne marke Croat's warm heart, oblikovan je vrhunski hrvatski suvenir.

Otvaranjem istoimene online poklon galerije 2004., kao prve internetske trgovine tog tipa na hrvatskome webu, licitari dospijevaju diljem svijeta, čime se širi spoznaja o njima kao simbolu hrvatskog identiteta. Od 2006. licitare i druge suvenire izrađujemo u radionici u Gvozdanskoj ulici u Zagrebu, koja je od 2009. uređena i za prihvat grupa posjetitelja, te kao izložbeni prostor naših proizvoda. Tvrtka licitar je glavni suorganizator i financijer projekta Prstohvat radosti i vedrine. Priznanje za naša nastojanja je i više nagrada.Trenutno zapošljavamo tri djelatnice.


Nina Jecić

Nina Jecić, vlasnica obrta, rođena je 1966. u Zagrebu, gdje je maturirala na Klasičnoj gimnaziji, te diplomirala studij arheologije na Filozofskom fakultetu. Još od studentskih dana aktivno se zanima za etnologiju i hrvatsku tradicijsku baštinu, pa je godine 2001., nakon kratkog zaposlenja u Ministarstvu znanosti RH, osnovala obrt Licitar. U tajne licitarskih umijeća uputila se surađujući s medičarskom obitelji Škledar iz Bedenice. Želeći i na druge prenijeti svoju ljubav prema hrvatskoj baštini, inicijator je projekta za njezino očuvanje Prstohvat radosti i vedrine, u sklopu kojega vodi radionice o izradi licitara, te nastupa u medijima. Uz to, aktivna je i u promicanju hrvatskih suvenira, te je u dvogodišnjem mandatu bila predsjednica Udruge hrvatski suvenir (2004-06).

Naši nastupi
u medijima
Portfolio
(pdf)


Učionica licitarskoga umijeća - Prstohvat radosti i vedrine naša je neprofitna inicijativa za popularizaciju licitara. Više...


Nagrade i priznanja:

Druga nagrada Licitarskim kalupima na natječaju za izvorni suvenir Zagrebačke županije (2002).

Prva nagrada za najbolju grafičku izvedbu proizvoda u kategoriji AMBALAŽA dodijeljena kolekciji licitar na 8. savjetovanju tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija (2004).

Treća nagrada u kategoriji ostali grafički proizvodi za majice „Licitar“ na 10. savjetovanju tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija (2006).

Prva nagrada za najuspješniji nastup u konkurenciji pojedinačnih izlagača na 8. Sajmu vjenčanja Boćarski dom Zagreb (2006).

Nagrada za najcjelovitiji projekt na natječaju za odabir hrvatskog suvenira i originalne ponude kulturnog turizma, udruge za promicanje tradicijskih i umjetničkih obrta Burza suvenira (2010).


Radionica i izložbeni prostor u Gvozdanskoj. Naš prostor na zagrebačkoj Trešnjevci uredili smo kako bi u njemu manjim grupama mogli prikazati način izrade licitara, posjedujemo i skromnu etno-zbirku posvećenu medičarstvu, a tu je i izložbeni prostor naših proizvoda. Više...